Computer


Måste ge tummen upp för Åtvidabergs kommun.


Skolelever får egna bärbara datorer

Alla elever i Alléskolans årskurs sex till nio och gymnasieskolan Bildningscentrum Facetten får i början på höstterminen egna bärbara datorer. Detsamma gäller för alla lärare. Kommunen satsar på ungdomarnas utbildning och likvärdighet där alla ska få samma chans genom att ha tillgång till egen dator.

Skolornas lyckade satsning på entreprenörskap byggs nu på med en bärbar dator till varje elev från årskurs sex till och med gymnasiet, sammanlagt 1060 elever. Eleverna har tillgång till datorn på heltid.
- Det här är en fantastisk sak för skolan, utbrister Hans Grimsell, rektor på Alléskolan i Åtvidaberg och fortsätter:
- Det är ett jättekliv i utvecklingen för oss när vi utbildar eleverna för framtiden. Nu kan eleverna använda datorn som ett verktyg i vardagen precis som man gör i arbetslivet. Vi kommer att kunna ge it-stöd på ett helt annat sätt än tidigare och hålla kontakt med eleverna. Elever med läs- och skrivsvårigheter får också ett bättre stöd. Men framför allt så får alla nu samma chans, säger Hans Grimsell.
 
Satsar framåt
Skolarbetet ställer idag stora krav på att elever har en dator hemma, och för att skolan ska kunna uppnå sina mål är det en förutsättning. Här tar Åtvidabergs kommun ansvar för likvärdigheten.
- Åtvidaberg vill vara en kommun med framåtanda som satsar på ungdomars utbildning. Det här kommer att utveckla pedagogiken och datorn blir ett helt naturligt verktyg i skolans vardag, säger kommunalråden Sverre Moum (M) och Lennart Haraldsson (S).
Satsningen bygger på kommunens vision med de fyra nyckelorden helhetssyn, långsiktiget, mod och framåtanda.
 
Ny dator vart tredje år
Skolorna kommer att hyra datorerna av Itsam, där kommunen är delägare. Itsam är ett kommunalförbund med fem kommuner, som hanterar allt med datorer i kommunerna. Datorerna kommer att bytas ut till nya vart tredje år, vilket är kommunstandard.
Ett trådlöst nätverk kommer också att byggas i Alléskolan och Bildningscentrum Facetten.
 
Fortsatt bredbandsutbyggnad
Bredbandsutbyggnaden som pågår i kommunen är främst en landsbygdsutveckling. Intresset är mycket stort för att med egna insatser kunna ansluta sig och växla upp från ADSL med 0,5 Mb per sekund till upp emot 100 Mb med fibrer. Kommunen räknar med att fortsätta utbyggnaden av ett stomlinjenät med fibrer (bredband), som sedan medborgarna kan ansluta sig gill med egna arbetsinsatser. Åtvidabergs kommun står för allt material och byalag föreningar och privatpersoner står för själva arbetet.
 
Med satsningarna på skoleleverna och bredbandsutbyggnaden så gör hela Åtvidaberg ett tekniklyft.
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0